Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

30 de juliol 2007

ESTÀS SEGUR QUE TU NO HO FARIES ????

Visitant el bloc de Psicoalumnos he vist que comentaven l'experiment que va fer Stanley Milgram, i aprofito per comentar-lo també aquí. Es interessant que de tant en tant l'anem recordant.

L'experiment es va fer per estudiar l'obediència o resistència a l'autoritat davant de situacions extremes, consistia a distribuir a un grup de participants uns per fer la tasca de "mestre", i els altres per fer la "d'alumnes". Els primer feien preguntes que els alumnes havien de contestar. Cada vegada que els participants que feien d'alumnes s'equivocaven rebien una descarrega elèctrica que els hi subministrava el que feia de mestre (les descarregues cada vegada eren més fortes).
Consistia a veure fins a quin punt el que feia de mestre continuava subministrant descarregues a l'alumne per continuar obeint a l'investigador que li deia que havia de continuar, o si deixava de subministrar-les per evitar el dolor del que feia d'alumne. No cal dir que els crits que feien els alumnes eren simulats pero els que feien de mestre no ho sabien.

Els resultats van mostrar que més d'un 65% dels participants van subministrar més voltatge que el límit en el qual l'alumne deixava de donar senyals de vida.

Penjo el vídeo



Ara un cop l'heu mirat m'agradaria que tots féssim una petita reflexió del què podem arribar a fer tots nosaltres només tenint algú que ens dirigeixi (ho podem aplicar a tots els àmbits, tant a l'esport, com a la política, com a qualsevol ideologia, etc. etc.).

Segons Milgram podem fer totes aquestes "atrocitats" perquè delegem la nostra responsabilitat a l'autoritat i així ens alliberem davant d'aquests tipus de fets. Més tard s'ha comprovat que la distància amb l'alumne també influeix (com més lluny, més fàcil aplicar les descarregues).

No vull fer cap més comentari, us invito a la reflexió.