Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

17 de setembre 2007

MOVIMENTS OCULARS PER REDUIR L’ANSIETAT PER ESTRÉS POSTRAUMATIC

Cas:
La Gemma fa uns mesos va tenir un accident anant amb cotxe. Està molt afectada i cada vegada que recorda els fets es posa molt nerviosa. Pensava que amb el temps se li passaria, però veu que la cosa no millora

Possible solució :
Proposaré un sistema que no està del tot demostrat, però cada vegada s’estan fent més estudis per poder demostrar la seva eficàcia: Consisteix a fer moviment amb els ulls de gran amplitud (EMDR).

Fes una llista amb les diferents situacions que et provoquen aquest està d’ansietat incontrolada, de menys a més (per exemple com a menys pot ser veure un cotxe del mateix color i marca del que vàreu xocar, i com a més podria ser imaginar que està estirat a terra després de l’accident), i puntua-les en una escala sobre 10. Un cop fet has de visualitzar la situació menys estressant.

Si tens algú amb tu pots comentar-li la situació amb detalls del que t’estàs imaginant (en totes les modalitats, visual, auditiva, etc.). Un cop tens la imatge visualitzada has d’anar seguint un “bolígraf” que algú et pot posar davant a una distància d’uns 30 cm. de la cara. I amb el cap immòbil has d’anar seguint aquest bolígraf que anirà d’un costat a l’altra de la cara (en un segon una anada i una vinguda, i entre uns dotze i vint-i-quatre cops).
Quan acabis deixa d’imaginar i llavors qualifica l’ansietat que et provocava el que has imaginat. Descansa una mica i torna a fer-ho.
Quan arribaràs a puntuar 0 l’ansietat que et provoca, llavors pots passar a la següent situació de la llista. I així fins a l’última situació.

Explicació :
Desensibilització per mitjà de moviments oculars. Segons l’estudi realitzat per la Dr. Maria José Carvajal, Directora del Centre de Psicologia Plató i experta en l’aplicació de la tècnica EMDR (entrevista publicada a la revista Consumer S’estimula els dos hemisferis del cervell amb els moviments oculars (també es pot aplicar a un altre estimulació amb sons que es repeteixen alternativament a l’orella esquerra i a la dreta). S’aconsegueix que la persona es desensibilitzi i els records deixin de ser pertorbadors.
Aquesta tècnica també es aplicable a altres patologies com l’ansietat general, la fòbia o el trastorn obsessiu. S’està estudiant per aplicar-la en sessions en grup a col•lectius que s’hagin trobat amb una crisi o situació d’emergència.