Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

17 d’octubre 2007

PAUTES QUE ET PODEN AJUDAR PER SUPERAR UNA DEPRESSIÓ LLEU

Cas:
L’Aleix fa més d’un any que està molt trist, és professor d’un institut i gairebé res l’interessa. Tot li va començar quan va trencar amb la seva parella, relació segons ell que era perfecta, des de llavors ja no és el mateix, de tant en tant plora, sobre tot quan experimenta la sensació d’haver-la perdut per sempre. Dorm molt, té la sensació que ja no pot esperar res de la vida, té pensaments sobre la mort, quan va a dormir espera no despertar-se mai més. Ha perdut la majoria de les aficions. S’ha aïllat dels seus amics reduint la seva vida social.

Possible solució:
No he posat edat a l’Aleix, encara que li podríem posar prop dels 30 anys, aquest estat d’ànim es pot donar a moltes edats i amb moltes intensitats. Evidentment el que hauria de fer l’Aleix o algú que estigui en aquesta situació es adreçar-se a un professional.

De totes maneres exposaré alguns aspectes que podeu anar treballant si la vostra situació encara no és tant preocupant:

Millora de l’estat d’ànim : ho aconseguireu distraient-vos i estant en situacions que provoquin emocions positives i benestants. Has de fixar-te en aspectes diferents a allò que normalment et fixaves. Quan notis alguna sensació positiva (per exemple acariciar el teu gos) t’has de centrar en aquesta sensació, i procurar mantenir-la el màxim temps possible (és una manera d’anar recuperant la sensibilitat cap a les coses positives). Un altre sistema es imaginar una situació en el futur que et provoqui benestar (per exemple imaginar que prepares un viatge). Aquesta situació la pots anar imaginant, ajuda a augmentar la sensibilitat als estímuls positius, de vegades, però, això es difícil, llavors el que es pot fer és obligar-te a que cada vegada que facis alguna cosa (per exemple mirar el rellotge) ha de pensar amb la situació que t’has imaginat (preparar el viatge).

Augmentar la teva activitat : has d’aconseguir fer aquelles activitats que ja feies abans, d’autoneteja relacionades amb la feina, amb les aficions etc. S’ha d’anar fent lentament i no voler fer-ho tot de cop. Apunta tot el que has deixat de fer i comença molt a poc a poc. Primer per exemple obliga’t a endreçar la teva habitació durant 2 minuts cada dia. I així anar augmentant progressivament.

Practica la relaxació (et pot ajudar per l’activació fisiològica, les alteracions de la son, etc).

Pel que fa a l’alimentació, molt provable que hagis baixat el pes, i moltes vegades et deus sentir molt dèbil, pots prendre’t un got d’aigua amb sucre que ajuda ràpidament. Però el que has de fer és establir unes pautes per a les menjades.

Tot això que s’ha exposat es difícil fer-ho un mateix, cal que si es pot aneu a un psicòleg, us marcarà les pautes per ajudar-vos.

Hem obert aquest tema al forum de psico-ajuda.cat, per si hi voleu dir alguna cosa

1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

Molt bé. Aquest consells són molt útils per una ciència que cada dia tindrà més ressò i importància dins la societat.