Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

17 de novembre 2007

PARLES EN ELS FÒRUMS COM PARLARIES EN UN DEBAT?

L'altre dia en el fòrum de Psico-ajuda van iniciar un tema sobre "Els fòrums i la psicologia". Aprofito per fer un comentar-hi en el bloc:

Últimament estic entrant en la dinàmica de diferents fòrums , i m’ha sorprès la manera que es parlen els participants entre ells. Des d'una visió externa, sembla que es coneixen, suposo per les diferents intervencions que han anat mantenint en els temes que s'han plantejat. Però l'intercanvi de comentaris molts cops ratlla l'insult. El que sobte, és que la mateixa discussió si es tingues en una reunió no arribaria a aquests límits.


S’anomenen fòrums de missatges, d’opinió o fòrums de discussió. Normalment hi ha un moderador o dinamitzador que generalment introdueix un tema, formula la primera pregunta, estimula i guia, sense pressionar, etc. etc. Els fòrums permeten una gran quantitat d’usuaris que poden iniciar una relació entre ells que pot arribar a l’amistat, però que també pot provocar tensions, per la qual cosa s’ha de vigilar, entre altres coses el que s’anomena els “trols” (usuaris amb l’únic interès és molestar als altres usuaris i interrompre el correcte funcionament del fòrum). N'hi ha molts que creen unes regles pròpies.

Els moderadors es troben amb unes "lleis" que sembla que es compleixen inevitablement en gairebé tots els fòrums, i a les quals intenten combatre-hi :

- Llei de la controvèrsia de Gregory Benford (en la seva novel.la “Cronopaisaje” (Timescape, 1980)) : “la passió o l’emoció es inversament proporcional a la quantitat d’informació real disponible” es a dir en una discussió com més emoció o passió s'hi posa sobre el tema, menys dades justificatives i raonades es presenten.

- Llei de Wilcox-McCandlish : “la probabilitat de l’èxit de qualsevol intent de canviar l’assumpte o la direcció d’una discussió en un fòrum és directament proporcional a la qualitat del contingut actual” es a dir quan un tema ha anat degenerant fins al punt que les intervencions no aporten cap contingut, modificar la direcció del tema es gairebé impossible.

- La llei de Godwin : “A mesura que una discussió a Internet s’allarga, la probabilitat que aparegui una comparació en la qual es menciona a Hitler o als nazis tendeix a 1". A la qual s'hi ha d’afegir el Corolari de Sircar : Si en una conversa d’Internet es tracten temes com la homosexualitat o Heinlein (escriptor de ciència ficció amb plantejaments feixistes), Hitler o els nazis seran nombrats en un període màxim de tres dies" es a dir que com més dura un tema, al no poder aportar més idees noves, el participant es posiciona cada vegada més cap a l'extrem (que potser ni ell s'hauria imaginat mai que hi arribaria).

Quan apareix algun comentari d'aquest estil els moderadors tallen el tema per evitar que la cosa degeneri, inclús poden bloquejar a un usuari o penalitzar-lo amb els sistemes que tinguin establerts en aquell fòrum.

La qüestió interessant (que potser un altra dia ja l''analitzarem) és si les persones, la nostra manera "natural" d'interactuar amb els altres és més com la que s'estableix en el fòrums que no pas la que utilitzem quan tenim la persona cara a cara. Potser l'educació que ens han donat i que donem és com una espècie de repressió (d'altra banda necessària per la bona convivència) i ens priva de comportar-nos com realment som (?).

1 comentari:

Unknown ha dit...

Espero que siguem una majoria les persones amb educació que sapiguem dir les coses a la cara. Penso que en els fòrums com a la societat hi ha gent sense educació i insolent, amb la diferència que s'introdueixen amb desvergonyiment en els fòrums que parlen seriosament i volent o sense els desmunten o alteren