Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

11 de novembre 2007

RITMES CIRCADIANS, I UN COIXÍ


L'altre dia mirant la revista "Muy Interesante" vaig veure un article sobre un coixí que actua directament sobre els ritmes circadians. Segons la proposta de Eoin McNally, 40 minuts abans d'aixecar-te, aquest coixí es va il·luminant per tal que es puguin completar totes les fases del son (vegeu l'article "A quien madruga la almohada le ayuda").

Tots els animals (incloses les persones) tenim uns ritmes circadians d'activitat/inactivitat on es demostra que les nostres capacitats tant físiques com mentals no són constants al llarg del dia. Si per algun motiu es produeix alguna variació de les condicions ambientals les espècies per poder continuar sobrevivint no podem fer altra cosa que adaptar-nos a aquests canvis.

Segons un article que va sortir a la revista 20minutos la primavera fa augmentar les consultes per depressió: "Contra el que pugui semblar, les temperatures més càlides i la prolongació de les hores amb llum de dia afecten negativament bona part de la població". Amb la primavera s’agreuja també la manca de concentració o de memòria i fins i tot els trastorns de la son.

S'està fent un gran número d'estudis per intentar saber controlar els efectes depressius que provoca aquesta alteració dels cicles circadians (vegeu psiquiatria.com), i cada vegada més s'accepta la utilitat de les estratègies cronoterapèutiques (teràpies lumíniques, privació total de la son, teràpia obscura etc.).

Qui sap si aquest coixí que ara ens el prenem com a cosa curiosa, ben utilitzat pot solucionar alguna d'aquestes alteracions.

Dibuix : extret del llibre ELOISE , de la Hilary Knight, escrit per la Kay Thompson. Via Anna Tarambana