Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

27 de desembre 2007

CONFLICTE ENTRE GRUPS - "DILEMA DEL PRESONER"

Imagina't 2 grups que estan obligats a competir entre sí per aconseguir alguna cosa. Com ho aconseguiran? Pot ser que el teu grup guanyi i que al mateix temps també tingui un beneficiï l'altre grup. També es pot donar que al voler aconseguir l'objectiu, els dos grups quedeu perjudicats. I per últim pot passar que el teu grup es beneficiï i l'altre quedi perjudicat o al revés.

Que et sembla, col·laboraries amb l'altre grup per aconseguir millors resultats? O preferiries guanyar menys per tal que l'altre tampoc guanyés?

Per estudiar com es comporta normalment un grup quan entre en conflicte amb un altre per aconseguir un objectiu, els investigadors han provocat aquest joc experimental anomenat "Dilema del presoner" (veure la figura) de manera que els grups que participen han d'aconseguir el millor resultat possible per a ells. L'important és que si es posen d'acord per elaborar una estratègia conjunta amb l'altre grup, aconseguiran millors guanys per a tots dos.

A cada un dels dos grups representats a la figura se'ls hi dona dues possibilitats d'elecció A i B que al combinar-se entre sí generen quatre caselles. La casella AA es beneficiosa per a tots dos. La casella BB es perjudicial per a tots dos, la casella AB es perjudicial pel propi grup però beneficiosa per l'altre i a l'invers en la casella BA. Escollir A significa cooperar amb l'altre grup, mentre que escollir B és entrar-hi en competència.

Sembla que l'expectativa més raonable hauria de ser que els grups agafessin l'opció AA donat que els afavoreix a tots dos, però les nombroses investigacions demostren que la resposta predominant és el conflicte entre els grups (opció B). Es creu que això es degut a la manca de confiança entre els grups cosa que provoca una forma d'interactuar més competitiva

Un segon aspecte a destacar d'aquestes investigacions és que si el joc és individual (un individu contra un altre) el comportament és diferent, tendeix a cooperar (casella AA), per tant hi ha una discontinuïtat entre el comportament interindividual i l'intergrupal.

1 comentari:

intoku ha dit...

El dilema del presoner sempre m'ha semblat una troballa d'allò més interessant.

A la pel·lícula "Una mente maravillosa" explica una variant divertida.

BONES FESTES!!!

Intoku.