Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

10 de gener 2008

COM MÉS INÚTIL ETS, MÉS ET PENSES QUE FAS LES COSES BÉ !!! L'EFECTE DUNNING-KRUGER


L'efecte Dunning-Kruger es un fenomen psicològic descrit per científics de la Universitat de Cornell (Nova York, EEUU) segons el qual les persones amb poc coneixement tendeixen sistemàticament a pensar que saben molt més del que saben i a considerar-se més intel.ligents que altres persones més preparades. El fenomen rigorosament demostrat en un estudi fet pels psicòlegs Justin Krugger i David Donning va sortir publicat a The Journal Of Personality and Social Psychology, el desembre de 1999, i es basa en els següents principis:

- Els individus incompetents tendeixen a sobreestimar les seves habilitats.
- Els individus incompetents són incapaços de reconèixer les veritables habilitats en els altres.

Anteriorment tant Kruger com Dunning havien investigat sobre el fenomen conegut pels psicòlegs segons el qual la majoria de gent tendeix a valorar-se a si mateixa molt per sobre de la mitja, quan és estadísticament impossible: així, es difícilment comprensible que el 98% dels catedràtics d'Universitat, segons un estudi, estiguin convençuts que treballen millor que els altres.

Segons aquests indicis, els professors Krugger i Dunning van dissenyar un experiment que consistia en mesurar les habilitats intel·lectuals i socials d'una sèrie d'individus i els hi van demanar una posterior avaluació. Una vegada acabat el test, els resultats van ser realment reveladors:

- Els estudiants més brillants, molt superiors als seus companys, va estimar-se que estaven per sota la mitja.
- Els estudiants mediocres es consideraven per sobre de la mitja.
- Els estudiants rematadament dolents es mostraven convençuts d'estar entre els millors: de fet, quant més inútil era l'individu, més segur estava de que feia les coses be.

Així doncs, els més incompetents, segons la doctora Kruger, patien d'un doble greuge "no només arriben a conclusions errònies, i prenen decisions desafortunades, sinó que la seva incompetència els impedeix donar-se compte d'això".

Font : Fogonazos

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Però això jo crec que ja depèn més de l'autoconcepte, és a dir, que no tenen un autoconcepte real sobre ells mateixos i no se'ls hi passa pel cap que són "inútils" i per això es sobrevaloren. Em refereixo a que no tenen consciència de que són inútils...

Ja ho he vist ja en algun cas, que es creuen molt llestos i útils però a l'hora de la veritat... res de res!

Anònim ha dit...

Moltes vegades, els que més en saben, és mostren més insegurs perquè tenen ja l'experiència de la ignorància i saben que hi ha moltes coses que no saben ... però també està bé, així no paren d'aprendre. Al cap i a la fi, segons l'estudi, a la inversa, prenen millors decisions ... això és l'important i garanteix l'evolució ... i és que encara estem evolucionant ... això no s'ha parat.

Pilarll ha dit...

Si Mapi, jo també n'he vist que es creuen molt llestos i ... res de res! n'hi ha molts.

Com molt bé comentes Xavier, el fet que es mostrin més insegurs fa que cada vegada intentin aprendre més.

Anònim ha dit...

No sé, només llegint el títol he pensat en George W. Bush... i l'Aznar ?

Pilarll ha dit...

Anonim, et convido a veure els comentaris que van posar en el bloc Fogonazos, són ben curioses...