Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

09 d’agost 2007

ET SEMBLA QUE BEUS UNA MICA MASSA

Cas :
En Robert es un noi que fa poc que va acabar la carrera d’econòmiques. Actualment està treballant a una empresa multinacional i té un bon sou. Dos dies a la setmana es reuneix amb un grup d’amics, i els caps de setmana també els veu.

Es molt sociable, coneix molta gent de diferents ambients. Quan surt amb els amics normalment va a fer un parell de copes, al plegar de la feina sempre surten amb els companys i també van a fer unes copes. Quan es retroba amb els antics companys d’universitat també i a més sempre troba a un o altre dels veïns i van a parar a algun bar a fer una copa. Els caps de setmana normalment surt a ballar i també pren alcohol.

Últimament als matins comença a notar que li costa aixecar-se, té mal de cap i hi ha hagut dies que ha arribat tard a la feina, cosa que li ha fet pensar que potser entre una cosa i una altra veu massa alcohol.


Possible solució :
Nota : Aquesta explicació es pensada per aquelles persones que com el Robert sembla que no tenen greus problemes de dependència amb l’alcohol, però que a la llarga la poden tenir.

Creus que tu estàs en el mateix cas que el Robert?, Doncs si vols, hi ha un programa molt senzill que dura 4 sessions i es pensat per gent com tu, la idea es que no has de deixar definitivament de prendre alcohol (si tu no vols), simplement es qüestió de controlar la quantitat que en prens.

Si de moment penses que no val la pena anar a un especialista per fer aquest programa, te l’intentaré comentar per si vols fer alguna cosa al respecte :

Primer hauries de fer una avaluació per assegurar-te que estàs com el Robert, vull dir que no tens una greu dependència, el psicòleg et donaria eines per poder avaluar-te millor, però pots fer-te tu mateix una prova, deixa de veure una o dues setmanes (però de veritat, vull dir sense res d’alcohol, ni cervesa, eh?). Si ho pots aguantar ja es una gran cosa.

Segon, ara has de decidir que vols fer si deixar de beure per sempre o si vols aprendre a veure de forma controlada. Suposem que t’inclines per aquesta segona opció, has de començar primer apuntant-te el que beus, quina quantitat beus i en quins moments beus.

Quan ja estiguis acostumat a anar apuntant tot això, hauràs d’anar agafant situació a situació (de les que tinguis apuntades) i intentar imaginar-te la mateixa situació però sense beure alcohol, m’explicaré, imagina’t que una de les situacions que has apuntat es que “sortint de la feina vas amb un dels companys a fer una copa al bar del costat”. Una de les situacions canviades poden ser que en comptes de prendre alguna cosa amb alcohol pots demanar alguna cosa per picar i un refresc. O també pots canviar la situació i en comptes de baixar al bar del costat pots proposar-li que l’acompanyes un tros fins a casa seva, etc.

Consisteix a que tinguis present sempre totes les situacions que normalment prens l’alcohol i que en suprimeixis unes quantes, de manera que el resultat final sigui que prens menys alcohol al llarg del dia.

Explicació :
S’ha intentat comentar un programa de beure controlat de Sobell i Sobell (1993): Es un programa molt senzill de 4 sessions i el que pretén no es que es deixi de veure definitivament (encara que també es pot fer amb aquesta intenció) sinó que es begui de forma controlada.

No cal dir que per poder realitzar aquest programa de forma adequada caldria anar a un psicòleg especialista