Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

22 de juny 2007

ET MOLESTEN COSES DE LA PARELLA????

Cas:
L'Andreu i l'Alba son parella. Quan es van conèixer de seguida va congeniar. Ara porten 10 anys convivint junts i comencen a tenir problemes de relació. A l'Alba li agradaria sortir més, però ja fa temps que no es diuen el que desitgen en realitat. A l'Andreu li molesten coses de l'Alba, considera que fa temps que ja no es complauen l'un a l'altre. Tot això ha portat a una relació crispada i amb falta de respecte entre ells pel que fa al llenguatge.

Conscients d'això, i sabent que encara volen intentar salvar la relació, es decideixen a fer alguna cosa.

Possible solució:
Us sembla que la vostra relació de parella s'assembla a la de l'Andreu i l'Alba? doncs us proposo que feu el següent :

Evidentment el que seria perfecte és que anéssiu a un especialista, ell us ajudaria, a més que en podríeu parlar els tres per trobar la millor manera de tractar la situació. Però de moment si voleu podeu començar :

Heu de pensar que el que primer heu d'aconseguir ja no és canviar coses concretes de la vostra relació de parella (que també), si no que el més important és intentar crear una atmosfera positiva. Més endavant això ja portarà a provocar aquests canvis.

És molt important, però que si en la teva parella hi ha violència, llavors el que has de fer immediatament és posar-te en contacte amb algú que t'ajudi, has d'intentar reorganitzar el teu ambient més pròxim per salvaguardar la teva integritat física (posa't a mans d'un professional).

En el cas de l'Andreu i l'Alba, i suposadament en el teu cas, podríem utilitzar diferents estratègies :

- Per un costat, primer intentarem modificar l'estil de comunicació : començareu un entrenament que es diu "escolta activa" això vol dir que tant un com l'altre haurà de practicar a escoltar el que diu la seva parella : adoptant una postura activa (mirant-lo quan parla, fent comentaris del que diu, etc)

Podeu practicar fent ara un, ara l'altre el paper de oient o del qui parla, i si pot ser que hi hagi una tercera persona que faci de jutge. Es pot fer servir una gravadora per ajudar a augmentar la capacitat d'escoltar a l'altre.

-- Centrant-nos al que els hi passa a l'Alba i a l'Andreu, podríem practicar també de fer una llista (millor seria que una tercera persona us la fes) amb moltes activitat per fer. Cada membre de la parella n'ha d'escollir 5 d'aquestes activitats sense que l'altra membre de la parella sàpiga les que ha agafat l'altre. Després es comparen les activitats que han escollit els dos membres de la parella i si en alguna han coincidit quedaria pactat el compromís de fer-la.

- Pel que li passa sobretot a l'Andreu (però també a l'Alba) es pot fer que cada un dels membres de la parella registri de manera puntual les activitats, detalls, etc. que fa l'altre i que consideri positius. Després al fer un repàs de la llista això farà que se n'adonin que encara que sembli impossible hi ha coses positives en l'altre, però que amb el temps no en som conscients.

Intenteu fer aquestes cosetes, però continuo recomanant que és millor que aneu a un psicòleg que us ajudarà míllor.

Explicació :
En aquest cas i com ja s'ha comentat el que és prioritari és intentar aconseguir un clima positiu. Hi ha moltes més estratègies que les que hem exposat en les possibles solucions, que es poden aplicar segons els problemes concrets de cada parella.

Encara que no s'ha citat s'ha de treballar la manera de tractar l'hostilitat inesperada i de mal humor que pugui tenir un dels membres de la parella en algun moment concret. S'han d'entrenar també l'expresión dels sentiments negatius de manera directa, etc. etc.