Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

05 de juliol 2007

VOLS DEIXAR DE FUMAR ????

Cas :
L'Andreu, en Joan, la Paqui, l'Enric, la Joana etc. etc. etc. tots tenen una cosa en comú. Fumen. Estan pensant en deixar-ho. No saben com fer-ho, ho han provat moltes vegades i mai ho han aconseguit.

Possible sol·lució :
Aquesta explicació va per tots aquells que ara esteu llegint això i us esteu plantejant deixar de fumar. Hi ha molts sistemes per fer-ho : podeu consultar a través d'Internet que hi ha tractaments per seguir, o comprar-vos un llibre d'autoajuda. els programes que fan per la televisió també ajuden. Es poden seguir tractament mèdics substitutius de la nicotina, o acupuntura, hipnosi etc. etc.
Aquí jo us parlaré dels tractament psicològics, i d'aquests els que ara per ara han donat millors resultats :

- Primer : Es molt important que us prepareu. Això vol dir que decidiu un dia concret que serà el dia que deixareu de fumar. Ho heu de dir a tots els que us envolten, inclús fer com un petit contracte (per exemple amb la vostra parella, amics, etc...) comprometent-vos a deixar de fumar a partir del dia X.

- Segons : Abans d'arribar al dia X començarem utilitzant diferents tècniques. Us parlaré d'algunes però es molt important que si us decidiu a utilitzar-les primer ho pregunteu a algun especialista (no son adequades per a tothom) :

Hi ha el que es diu fumar ràpid i consisteix a que cada vegada que fumeu, feu calades cada 6 segons fins el punt que comencereu a trobar-vos malament (amb nàusees, mareig, etc). També es pot marcar un temps i anar fent calades fins arribar a aquest temps que prèviament s'ha establert. Aquesta tècnica s'ha de prendre amb moltes precaucions (s'ha de tenir bona salut física, no tenir sobre-pes, no patir malalties cardiovasculars, tenir la pressió dintre la normalitat, que es tingui menys de 40 anys, etc.).

Es pot fer també la tècnica de retenir el fum dintre la boca fins que provoca mals sabor, picors etc. (aquesta tècnica potser es menys arriscada que l'altre i pot donar també bons resultats).

Arribat el dia X es deixa de fumar.

- Tercer un cop ja s'ha deixat de fumar us heu d'entrenar en habilitats per poder afrontar les situacions de risc : Penseu per exemple que us prepareu per fumar i de seguida heu d'imaginar que sentiu sensacions desagradables (per exemple les nàusees que sentíeu quan fumàveu fent calades rapides) Això heu de tenir en compte que s'ha d'entrenar bastant, per evitar que torneu a caure.

Si treballeu aquestes tres fases, us en podeu sortir, però penseu que una cosa es el fet de deixar de fumar (es pot aconseguir, relativament fàcil) i l'altre es continuar sense fumar (això es el que heu de treballar vosaltres sols o amb un especialista que us ajudi).

Explicació :
En aquesta explicació s'han utilitzat els programes multicomponents. Són els que han donat millor resultat fins el moment. Dintre de les tècniques s'han comentat el fumar ràpid i retenir el fum a la boca. Amb aquests programes es dona també molta importància al fet de treballar les habilitats per a afrontar les situacions de risc un cop ja s'ha deixat de fumar.

Comentar també que es podrien utilitzar altres tècniques, les de tipus aversiu (xocs elèctrics, saciació, etc.), d'autocontrol, la reducció gradual etc.

1 comentari:

Unknown ha dit...

La capacitat de deixar de fumar és directament proporcional a la honestedat amb un mateix. En aquest sentit, el problema de la nicotina és secundari al meu parer. Trob que és una qüestió que requereix simplement d'una profunda reflexió per part de la persona.

Marc Salmurri