Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

05 de setembre 2007

SISTEMA PER INTENTAR CONTROLAR EL DOLOR CRÒNIC

A la revista Psiquiatria.com surt publicada una tècnica que presenten el Professor Jose Carlos Garcia Jacomino, de la Facultat "10 de octubre" Universitat Medica de la Habana i la Professora Marta Martín Carbonell, sobre el Flux respiratori dirigit (FRD) : una tècnica d'hipnorelaxació per a alleugerir el dolor.

Es una tècnica que combina elements de respiració i tècniques d'inducció hipnòtica per aconseguir el control del dolor de manera ràpida. El FRD està pensat com una tècnica coadjuvant al tractament del dolor, i mai substitueix els procediments habituals de diagnostic i tractament.

Els investigadors diuen que l'han trobat útil per alleugerir diferents patologies i fonamentalment en problemes de dolor crònic. També per reduir tensions en pacients hipertensos.

Aquest tècnica consta de 3 Fases :

Fase 1: respiratòria

Estirat amb els braços i les cames obertes, inspira lentament pel nas sense omplir els pulmons, només fes la inspiració normal, de forma lenta, com si estiguessis omplint una gerra d'aigua. Reten l'aire uns segons i ara espira, també lentament fins que es buidi. Descansa uns segons i torna a fer el mateix exercici, tractant de fer-lo de forma el més còmodament possible, al teu ritme i a la teva manera. No et posis fites ni et concentris en res, només respira còmodament, a poc a poc mentre estàs tranquil, relaxat i descansant (s'introdueixen ja suggestions indirectes de descans, comoditat i calma).

El temps de pràctica de l'exercici variarà entre 7 i 13 minuts, segons aquest estudi menys temps no afavoreix els efectes terapèutics intrínsecs de la respiració. Més temps pot portar a que t'adormis.

Fase 2: Visualització

Estirat en la mateixa postura, has de respirar al mateix ritme que en la primera fase realitzant un continuu entre la inspiració, la retenció i la espiració sempre respectant les pauses de descans i el volum lleuger de l'aire inspirat. Es comença a respirar com s'ha après i quan es porti una estona ja pots començar a imaginar com aquest aire que estàs respirant és com una corrent d'aire que entre i surt i recorre tot el cos fins abaix. Al mateix temps intenta recordar un lloc que t'hagi agradat o que t'agradaria estar i imaginat que estàs allà. Continua respirant i imaginant.

Segons l'estudi quan s'ha entès l'exercici s'ha de practicar 12 o 13 minuts. Després es practicarà una vegada al dia o quan tinguis el dolor.

Fase 3: Focalització

Es fan suggeriments per alleugerir el dolor (per exemple el pacient que sent que l'aire li recorre pel cos pot imaginar que tracti de portar l'aire fins a la zona adolorida i que senti com aquest aire refresca agradablement la zona adolorida i escombra la porqueria que ha provocat el dolor, o que provoca un calor agradable que alleugera el dolor, etc. etc. (dependrà del dolor que cada un tingui).

De totes maneres diu l'estudi que el pacient amb dolor crònic ha d'aprendre a ser realista donat que d'alguna manera les crisis doloroses son inevitables per tant del que es tracta es disminuir la severitat d'aquest dolor perquè guanyi en autonomia i auto eficàcia, i tingui una millor qualitat de vida. L'estudi diu que s'ha de continuar aprofundint per poder determinar la potència-eficàcia dels diversos components, però que pot ser considerant com una tècnica més per ajudar a metges i psicòlegs per col.laborat amb el malalt per la millora de la qualitat de vida.

Nota : Aquest estudi està dirigit a metges i psicòlegs, jo l'he explicat aquí per si algú vol intentar fer-ho sol, però es més aconsellable que busqui un lloc on poder aprendre be la tècnica. Es pot consultar a la pàgina de Psiquiatria.com