Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

04 d’octubre 2007

TRASTORN OBSESSIU-COMPULSIU EN UN NEN

Cas:
L'Albert, un nen de 8 anys espabilat i intel.ligent. A l'escola va perfecte i la professora no ha notat res d'extrany.

A casa, però, fa coses curioses : cada nit tanca les cortines, obre el seu llit i col.loca be el coixi, ho fa tres cops abans de començar a posar-se el pijama. Si hi ha alguna interrupció li provoca una gran malestar.

Es treu les sabatilles i les deixa a terra del reves donant un cop cada vegada que les posa del dret, també ho fa tres vegades. Abans de dormir-se ha d'anar al lavabo 3 vegades.

Tots les joguines han d'estar perfectament col.locades i les ha de comprovar cada vegada que surt de l'habitació.

En principi això no li representa cap malestar, però ara voldria convidar a altres amics a casa seva i no pot perquè sinó li descol.locarant totes les seves joguines. A casa han vist que aquests comportaments no son normals.

Possible sol·lució:
En primer lloc comentar que si algú es troba en una situació semblant amb el seu fill o amb algú conengut, que vagi a un professional que us podrà ajudar. Si veieu, però que la cosa no es tant exagerara, podeu fer algunes coses que us suggereixo :

De moment el que la família ha de fer es no prestar gaire atenció al que fa, com si no se li donés importància. Llavors heu d'agafar de la llista de coses que normalment fa i que considereu que son menys perturbadores per ell, podeu anar impedint que les faci (mai prohibint, simplement anar distraient-lo de manera que se li passi l'ocasió de fer-ho). Quan logreu que ja consideri normal no fer aquesta cosa (per exemple de les coses que fa l'Albert, podriem dir que el que li provoca menys malestar es col.locar be el coixir... doncs podeu intentar al anar a dormir, cada vegada que ell vagi a col.lcar el coixir, podeu distreure'l de manera que es col.loqui al llit sense haver-ho fet. Això es farà fins que veieu que ja no li cal fer aquest acte. Després continuareu treballant la següent cosa que us sembli que es menys important, per exemple podrieu obrir-li vosaltres mateixos el llit i us podeu esperar fins que estigui dins del llit, etc.etc.

Tot això s'ha d'anar fent cada dia i no es passarà a la següent situació fins que la primera no estigui completament "superada".

Explicació:
S'ha explicat els procediments conductuals. En persones grans els tractaments d'exposició i prevenció de la resposta han quedat completament constatats en diferents estudis, encara que aquestes tècniques per si soles no tenen la solució definitiva. S'ha de tractar les obsessions amb teràpies cognitives.