Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

22 de novembre 2007

APRENS TANT RÀPID COM LES MOSQUES??

Sabies que les mosques tenen la capacitat d'aprendre? En un article publicat pel Sr. Fernando Blanco on parlava d'un estudi del Dr. Martín Heisenberg les mosques també aprenen.

La mosca de la fruita no té un cicle vital de gaire durada (no viu gaire més d'una setmana en estat salvatge) cosa que permet estudiar diferents fenòmens com l'aprenentatge des d'una basant genètica o bioquímica amb gran llibertat d'acció, cosa pràcticament impensable amb altres espècies més complexes.

La qüestió està en com es podrà investigar sobre l'aprenentatge en unes criatures tan estranyes per nosaltres? Es relativament fàcil ensenyar a una rata de laboratori pressionar una palanca per a que aconsegueixi menjar, però a unes mosques?.

El Dr. Martín Heisenberg va idear un original sistema que es pot anomenar "simulador de vol". La mosca està lligada amb un fil molt prim de cobre connectat a un sensor que pot detectar torsions del fil, així quan la mosca en suspensió vola en una direcció determinada i canvia de direcció, la torsió del fil la delatarà. Hi ha una pantalla que anirà canviant per donar a la mosca una sensació de llibertat.

Un cop col·locada la mosca en el simulador es van disposar 2 estímuls visuals en posicions diferents davant de la mosca. En la fase d'entrenament cada vegada que la mosca volava en direcció a una de les figures en concret, una làmpada escalfava l'abdomen produint-li una sensació desagradable (condicionament aversiu). Després d'una sèrie d'assajos en els quals es castigava a la mosca cada vegada que s'acostava, es treien aquests estímuls aversius per veure si la mosca havia après la lliçó.

Així es va comprovar que els insectes escollien preferentment la direcció que no havia estat associat a la descarrega, per la qual cosa sembla que son capaces d'associar una determinada figura amb un perill , encara que passades 24 hores sense rebre un nou entrenanemt ja havien oblidat aquesta associació i volaven indistintament en qualsevol direcció.

Un altre procediment força freqüent en els laboratoris és el que s'anomena "escola de mosques" i ens serveix per descobrir la memòria olfactiva d'aquests animals.

Una "escola de mosques" és una construcció força senzilla, només s'ha de tancar a un grup de mosques en un recipient pel qual es fa circular una corrent d'aire carregat de diferents olors i amb les parets electrificades a voluntat de l'experimentador (normalment s'utilitzen estímuls aversius). Es tracta d'anar aparellant una olor concreta amb la dolorosa sensació de la descarrega elèctrica. Una vegada s'han acabat els assajos en fase de prova, es permet a les mosques volar lliurament entre dues estances cada una d'elles impregnada amb un dels dos olors. La majoria d'elles acaben per instal.lant-se en l'habitacle de l'olor no associat amb la descarrega demostrant que l'aprenentatge s'ha produït.

Font : Psicoteca