Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

29 de novembre 2007

DOS GERMANS : UN XIMPANZÉ I UN NADÓ DE 10 MESOS

Consultant la pàgina Anfrix he descobert l'Experiment Kellogg que m'ha semblat molt curiós : El Dr. Winthrop N.l Kellogg psicòleg de la Universitat de Colúmbia i professor de la Universitat d'Indiana va introduir una ximpanzé "Gua" de 7 mesos a casa seva perquè convisqués amb el seu fill "Donald" de 10 mesos. Volia comparar científicament l'evolució de les dues criatures en la seva pròpia casa.

Pretenia saber que separava a l'humà de l'animal, per això va agafar la ximpanzé i el seu fill i els va fer conviure com a germans, els va tractar de la mateixa manera, els vestia igual, amb la mateixa roba, amb les mateixes joguines i eines, per observar i estudiar l'evolució i aprenentatge de tots dos en un mateix entorn.

El professor Kellogg volia saber en quin moment es trencaria la similitud i es separarien l'humà de l'animal. Podeu veure l'experiment en els tres vídeos de Youtube.

El que va ser més sorprenent van ser els resultats que va obtenir, va resultar que Gua, la ximpanzé va aprendre més ràpidament que el seu fill, va deixar de fer-se pipí, va començar a menjar amb cullera abans que en Donald. Al mateix temps i contràriament al que s'esperava, no va ser la Gua la que es va humanitzar, sinó que va ser en Donald el que va començar a desenvolupar conductes de ximpanzé : fins i tot emetia lladrucs, estava en ple procés d'animalització imitant el patró característic d'aquests simis, molt de retard en l'adquisició del llenguatge,etc.. Un cop Kellogg els va separar, el nen va continuar mantenint algunes de les conductes apreses amb el ximpanzé fins anys més tard.

Cal comentar que es desconeix la validesa científica d'aquest experiment, però sembla que una cosa es certa, i és que els nadons aprenen moltes de les seves conductes a ben curtes edats, i que després modificar-les es molt difícil.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Carai!! Un experiment ben interessant! ...i curiós!

Aquests científics que s'emporten la feina a casa... :)