Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

15 de desembre 2007

ESTRÈS LABORAL - MODEL VITAMÍNIC

Hi ha moltes teories sobre l'estrès laboral. Una de les més curioses es la teoria que es basa en el Model Vitamínic (Warr, 1987), segons aquest model l'entorn laboral influeix sobre la salut mental de forma similar a com les vitamines actuen sobre la salut física.

El model explica com les vitamines C i E milloren la salut, mentre que les vitamines D i A en excés tenen conseqüències negatives. Traslladant aquesta idea a l'entorn laboral Warr identifica nou característiques de la feina que poden influir sobre la salut psicològica dels treballadors. Es divideixen en 2 grups segons el seu efecte:

La seguretat física, el sou i el significat de la feina es relacionen linealment amb la salut psicològica similar a com les vitamines C i E ho fan amb la salut física. Això implica que a mida que augmenten aquestes característiques millorarà la salut psicològica, fins a arribar a un punt en el qual encara que continuïn creixent ja no produiran efectes significatius.


Les altres característiques que són les demandes laborals, autonomia laboral, recolzament social, poder utilitzar les teves habilitats, varietat a la feina i la retroalimentació, mantenen una relació curvilínia en forma de "U" invertida, es a dir a mida que aquestes característiques augmenten, millora el benestar psicològic fins a arribar a un punt en el qual si continuen augmentant, la salut psicològica començarà a ressentir-se'n. D'aquesta forma tant per defecte com per excés aquestes sis característiques influiran negativament sobre la salut psicològica. Així doncs i referent a l'estrès laboral, aquest model proposa que la presència moderada d'aquestes últimes característiques es beneficiosa però l'excés resultarà perjudicial.



Hi ha altres models que expliquen l'estrès laboral. En propers post els anirem comentant.

Esteu d'acord amb aquest model? Creieu, per exemple que per molt sou que et donin, arriba un punt que no et compensa? Us convidem a comentar-ho en el fòrum de Psico-ajuda

1 comentari:

Pilarll ha dit...

Els dibuixos els he fet jo mateixa, són una mica penosos. Perdoneu