Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

16 de desembre 2007

PREMIS IG NÒBEL 2007 EN LINGÜÍSTICA: Les rates a vegades no distingeixen entre el japonès i l'holandès quan es parla al revés

La revista humorística de ciència Annals of Improbable Research entrega cada any a Harvard els premis que són el reconeixement a treballs científics seriosos sobre temes que en principi no ho semblen però que estan basats en la investigació i contribueixen a despertar l'interès per la ciència.

Els guanyadors d'aquest premi en el camp de la Lingüística van ser Juan Manuel Toro, Josep Trobalon y Nuria Sebastián Gallés, de la Universitat de Barcelona, per un estudi que demostra que "les rates a vegades no distingeixen entre el japonès i l'holandès quan les persones parlen aquestes llengües al revés".

Gràcies a l'estudi es va estudiar "Els efectes de parlar al revés i la variabilitat de l'orador en la discriminació del llenguatge per les rates". Van escollir els idiomes holandès i japonès perquè tenen uns ritmes molt diferents, i es va descobrir que les rates tenen la capacitat de diferenciar entre dues llengües igual que els humans, i després es va comprovar que si les llengües es parlaven al revés no aconseguien, al igual que els humans, diferenciar-les.

Els investigadors, diuen que hi ha un mecanisme que els humans utilitzen per adquirir el llenguatge que es compartit per altres animal mamífers no primats i per tant que no és exclusiu dels humans.

Aquest estudi demostra que la capacitat per captar els ritmes diferents de la parla no es exclusiva de les persones i els primats.

Dibuix : Dinosaurio.com / Font : VilaWeb

1 comentari:

Pilarll ha dit...

La notícia és de l'octubre, però m'ha semblat oportú comentar-la.