Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

20 de desembre 2007

IL·LUSIONS VISUALS I DE PENSAMENT

A la pàgina UAB divulga explica que el fet que veiem aquesta figura en moviment, lluny de considerar-ho un error, es creu que és un mecanisme protector necessari per a la nostra interacció quotidiana amb el món.

Segons un article d'Alejandro Maiche, Anna Vilaró, Anna Renner, Enric Munar "Las ilusiones visuales, espejismos que no engañan", Departament de psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'educació, UAB, es vol desfer el mite que són errors del sistema visual.

En una altra pàgina també relacionada Il·lusions visuals i de pensament s'expliquen exemples d'il·lusions tant visuals com del pensament. Una de les il·lusions del pensament que hi ha (que es troba sota una llicència Creative Commons), és la següent, però en podeu trobar d'altres :

  1. Una raqueta de tennis i una pilota costen 105 euros, si la raqueta costa 100 euros més que la pilota, quan costa la pilota?
Ja ho heu pensat? Creus que costa 5 euros? doncs, no. la pilota costa 2,5 euros, que sumats als 102.5 euros fan 105 euros, així la raqueta costa 100 euros més que la pilota.

El fet que la majoria hagem resolt malament el problema es degut a que agafem una drecera de la ment, hem estat objecte d'una il·lusió del pensament: és més fàcil descompondre una quantitat sencera en dues quantitats senceres menors, en comptes de fer-ho com s'havia de fer.