Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

04 de desembre 2007

LA PIRAMIDE DE MASLOW - TEORIA DE LES NECESSITATS

Treballes? Estàs motivat a la feina? Que creus que fa que ho estiguis o no? Al llarg de la història han aparegut moltes teories en funció del que consideren que és bàsic per sentir-se motivat, una d'elles és la Teoria de les necessitats o piràmide de Maslow.




És una de les teories clàssiques que van sorgir per explicar la motivació laboral, i gràcies a un anunci que feien a la TV s'ha posat de moda. La Teoria de Maslow (1943-1954) diu el següent:

Maslow va proposar una jerarquia de 5 necessitats :
Nivell inferior on hi ha la necessitat de satisfer els impulsos biològics o fisiològics més bàsics, com el menjar o la vivenda.
En el segon nivell situa la necessitat de viure en un entorn estable i sense amenaces.
En el tercer, la necessitat d'afiliació, el interès per viure en societats, de relacionar-se amb els altres o de tenir amics.
A continuació apareix la necessitat d'autoestima, de valoració i reconeixement personal.
I per últim en el nivells superior es troba la necessitat d'autorealització personal.

Va assenyalar que aquestes necessitats estan jerarquitzades de forma que primer es satisfà la necessitat més bàsica per anar ascendint progressivament fins arribar a la necessitat d'autorealització, com més amunt de la piràmide, més motivat està l'individu.

Aquesta teoria es potser la més coneguda pel públic en general, però la Psicologia de les Organitzacions només l'hi ha donat un valor purament històric (Creus realment que són aquestes coses les que t'ajuden a motivar-te a la feina? Donaries per bona aquesta teoria?).

Seguint aquest model de Maslow, McGregor (1960) va distingir dos punts de vista diferents sobre les persones i la seva forma de comportar-se en una Organització : Sintetitza la teoria de Maslow en 3 nivells, necessitats fisiològiques i de seguretat, necessitats socials i necessitats d'autorealització. Per aquest l'Organització no només ha de perseguir la satisfacció de les pròpies fites (teoria de la persona) sinó també la creació d'oportunitats per al creixement personal dels treballadors (teoria sobre comportament en l'Organització).

A part d'aquestes teories que estan emmarcades dintre de les anomenades clàssiques n'hi ha d'altres on es dona importància a altres aspectes (per exemple el sentiment de justícia, l'equilibri entre el que esperes rebre i el que dones, etc.) que en propers posts anirem comentant.

1 comentari:

Unknown ha dit...

No hi he aprofundit, però les vegades que he sentit a parlar de la piràmide de Maslow he pensat que era ajustada a la realitat. No es pot pensar en l'autorealització i en el creixement personal si no es té garantida la subsistència i l'habitatge.