Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

20 d’abril 2008

L'ARTTERÀPIA COM A TRACTAMENT DE LES MALALTIES MENTALS


Tal com s'informa a Psiquiatria.com un estudi fet per la doctora en pintura i llicenciada en Belles Arts, Elizaberta López Pérez de la Universitat de Granada (UGR) ha confirmat la utilitat de l'art com a teràpia en les malalties mentals.

L'artteràpia o teràpia a través de l'art, és basa en l'ús de les arts visuals amb finalitats terapèutiques. És va iniciar a mitjans del segle XX com un dels canals expressius i creatius que ajuden al desenvolupament personal i social. Es convida al pacient a investigar, i descobrir-se a través de diferents propostes plàstiques valorant sobre tot l'experiència com a forma real d'apropament als problemes.

Elizaberta López va fer l'estudi basant-se en els principis del psicoanalisi, on tota obra d'art és un signe que es configura com a tret vital. Va treballar durant més d'un any amb 20 malalts mentals aguts, voluntaris de la comunitat terapèutica de l'Àrea Nord de l'Hospital "Virgen de las Nieves de Granada". Els assistents van versionar quadres de pintors com a Modigliani, Munch o Van Gogh.

La investigadora destaca el caràcter alliberador que té l'art per aquests pacients que projecten el seu món interior i els seus desitjos reprimits a través dels quadres. L'art com a tractament es basa en la idea que les representacions visuals, objectivades a través del material plàstic contribueixen a la construcció d'un significat dels conflictes psíquics. Es considera que és una bona eina pels terapeutes, però al mateix temps també com la manifestació de moltes pors i fantasmes dels propis malalts amb la possibilitat de coneixer i poder-los destruir.

Si desitges fer sessions d'artteràpia o estàs pensant a portar-hi algú primer t'has assegurar que el terapeuta està correctament format i acreditat.