Web de psicologia on pots fer consultes totalment gratuïtes
i on hi pots trobar informació de tota mena.

05 de maig 2008

150 EL NÚMERO DUNBAR

Quin és el límit cognitiu de relacions socials estables que un ésser humà pot mantenir? la resposta, segons Robin Dunbar és de 150.

El número Dunbar es considera el límit cognitiu de número de persones amb les quals pots mantenir unes relacions estables, conèixer als membres i les relacions que hi ha entre tots ells, sense que per això hi hagi d'haver una estructura d'autoritat piramidal.

Un dels llocs comuns on es pot veure aquest efecte de 150 persones és en les llistes de correu, fòrum o comunitats virtuals. Fins a 100 o 150 la relació sol ser interessant perquè tots es solen conèixer, a partir de 150 es converteix en una relació més impersonal.

La base de la seva teoria es basa en una equació amb les variables mida del grup i la mida del cervell. Dunbar va començar a comparar aquesta predicció en diferents grups d'humans en períodes i cultures també diferents, va observar que el tamany de les tribus també s'acostava a aquest valor, inclús un poble granger de la era neolítica.

Va teoritzar que un grup d'aquesta mida devia tenir un incentiu molt alt per a mantenir-se junt. Segons ell perquè un grup d'aquesta mida es mantingui junt un 42% del temps, s'havia d'estar fidel a la socialització. Relacionant aquesta informació a l'ésser humà es dedueix que 150 és el número màxim de relacions socials estables.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaja, 150? Si de vegades ja costa mantenir contacte amb els que tenim al costat de casa.... jejeje

Anònim ha dit...

150 !! Jo no en tinc més 15 i no donc l'abast !!!